Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Με στόχο να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας της πρώτης κατοικίας, προωθείται νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται ότι η δόση θα ανέρχεται στο 20% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Παράλληλα, θα προβλέπεται ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος για την ένταξη στη ρύθμιση προκειμένου να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. 

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. 

Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Επίσης, ο δανειολήπτης με εισόδημα έως 25.000, θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.     

Σύμφωνα με  τις ίδιες πληροφορίες, Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.