Αυξήθηκαν τα έσοδα για τον όμιλο ΟΑΣΑ το 2014.

Σύμφωνα με τα  οικονομικά στοιχεία του ομίλου τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 9,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα λειτουργίας μείωση κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα έσοδα του ομίλου από μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών, το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014, παρουσίασαν μείωση μόλις 128.559 ευρώ σε συνολικές πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ, δηλαδή -0,16%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης των μέσων καθώς για πρώτη φορά μετά από 5 έτη συνεχούς πτώσης, το 2014 σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% φθάνοντας τις 651,1 εκατ. επιβιβάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, οι επιβάτες, ειδικότερα φοιτητές και νέοι, αγκάλιασαν τη νέα πολιτική υιοθετώντας την μηνιαία κάρτα αφού η τάση της στις πωλήσεις είναι αυξητική. Μάλιστα, οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8% το τελευταίο τετράμηνο του έτους με τις κάρτες να συνεισφέρουν πλέον το 40,7% των εσόδων από κόμιστρα, σε σχέση με 29,8% που ήταν το 2013.

Πάντως για τον πρώτο μήνα του χρόνου παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων από πωλήσεις, της τάξης του 9,44% και συγκεκριμένα -14,78% για την ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ) και -6,83% για τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ). Ωστόσο όμως, όπως επισημαίνουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, ο μήνας Ιανουάριος δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ενδεικτικός μήνας καθώς μια σειρά από δείκτες ενδέχεται να επηρέασαν τη χρήση των μέσων μεταφοράς, όπως πτώση κατανάλωσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου και εξαιρετικά χαμηλή τιμή βενζίνης.

TAGS