Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει το πράσινο φως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά το αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αίτημα η Ελλάδα να γίνει μια «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η EBRD, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Αλλά η πρόσφατη παράταση για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την ευρωζώνη επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας και πηγές προσκείμενες στην EBRD ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της —64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων— επρόκειτο να ψηφίσουν σχετικά με το αίτημα αυτό σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος της EBRD απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά πηγές προσκείμενες στην τράπεζα οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφεραν πως η έγκριση είναι πιθανή, καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.

Η απόφαση αυτή θα είναι παρόμοια με εκείνη για το πακέτο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ, εξαετούς διάρκειας, το οποίο συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Κύπρο—που έγινε, έτσι, το πρώτο κράτος μέλος της ευρωζώνης το οποίο έλαβε στήριξη από την EBRD πέρυσι. Έκτοτε, η EBRD έχει αποκτήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών μιας κυπριακής τράπεζας.

«Ναι», το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί, προέβλεψε μια πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης των διαβουλεύσεων. «Η πρόκληση όμως θα είναι να καθοριστεί η εντολή με επαρκώς στενό τρόπο και να γίνει προσωρινή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου».

Οι κυριότεροι μέτοχοι της EBRD είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου, εκατοστιαία.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα ψηφίσουν όλες υπέρ του σχεδίου αυτού, ενώ αναμένεται επίσης να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη της G7 και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Για ορισμένους από τους μετόχους της, η δραστηριοποίηση της EBRD σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αντίκειται στη βασική εντολή της.

Η ΕΤΑΑ είχε δημιουργηθεί το 1991, αρχικά για να επενδύσει σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των οικονομιών τους και τη βελτίωση των υποδομών τους.

Αν και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, τη Μογγολία καθώς και σε χώρες οι οποίες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία ή η Ιορδανία, ορισμένοι επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της EBRD στις οικονομίες της ευρωζώνης, που συγκαταλέγονται στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, είναι μια κίνηση που βρίσκεται στα όρια της αποστολής της.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί σε μια δύσκολη συγκυρία για την EBRD. Η τράπεζα ανακοίνωσε μόλις ότι κατέγραψε ζημίες στην τελευταία της χρήση, για πρώτη φορά μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ενώ λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σταματά τον δανεισμό προς τη Ρωσία, όπου τα τελευταία χρόνια έκανε το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών της.

Η δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος του κενού που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Ρωσίας, αλλά υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες προσδοκούν να λάβουν υποστήριξη από την τράπεζα.

Η Τουρκία προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από την EBRD, ενώ σήμερα ο διευθυντής της ο οποίος είναι αρμόδιος για την Πολωνία είπε στο πρακτορείο ότι οι δαπάνες της στη χώρα αυτή ενδέχεται να ανέλθουν στο 30% του συνόλου φέτος.