current views are: 4

2 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:42

EFSF: Η «συμφωνία Βαρουφάκη» συνδέεται με το μνημόνιο

Διευκρινίσεις σχετικά με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και του Μνημονίου παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δημοσίευση 14:42’
αρθρο-newpost

Διευκρινίσεις σχετικά με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και του Μνημονίου παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε άμεση συνάρτηση με το Μνημόνιο είναι η συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης στην οποία κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με το Eurogroup την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να προχωρήσει η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το μνημόνιο είναι ένα διαφορετικό κείμενο που αξιολογείται από τους θεσμούς, αλλά συνδέεται με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA), επέκταση της οποία συμφώνησε η νέα ελληνική κυβέρνηση

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) είναι ένα νομικό συμβόλαιο ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική κεντρική τράπεζα και το ΤΧΣ, το οποίο είναι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Καθορίζει συγκεκριμένους όρους και συνθήκες για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όσον αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις αμοιβές, τους τόκους και την αποπληρωμή. Έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας από την MFFA εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), που συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Το MoU είναι ένα διαφορετικό και αυτόνομο κείμενο, αλλά συνδέεται με την MFFA – δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χωρίς την συμμόρφωση με το MoU, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Η ελληνική MFFA έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αλλά στις 19 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να παρατείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες ως τις 30 Ιουνίου του 2015. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το MoU είναι ένα έγγραφο που συχνά επικαιροποιείται όταν γίνεται μια αξιολόγηση, αντανακλώντας δυνητικά τις νέες συνθήκες και την ανάγκη προσαρμογής της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το MoU σε αντίθεση με την MFFA δεν χρειαζόταν να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Αιχμηρή απάντηση από το Μαξίμου

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο τελεσίγραφο του EFSF. Παράλληλα, καλούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ενημερωθεί για τις «σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης».


σχετικα αρθρα