Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για να οριστικοποιήσει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κομίσει στους ομολόγους του φάκελο με έξι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας. Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα. Επίσης, εξετάζονται μικρές αλλαγές στον ΦΠΑ, όχι στα νησιά και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα πρέπει να προχωρήσει από τη στιγμή που θα δώσουν πράσινο φως οι εταίροι. 

Σχέδιο επενδύσεων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση

Παράλληλα, θα προταθεί ένα σχέδιο επενδύσεων που θα πρέπει να συνδεθεί με ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει να υπάρξει στη Ελλάδα δημόσια - ανεξάρτητη από το κράτος - επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει, με τον τρόπο αυτό, να κάνει μια κίνηση «καλής θέλησης» για να πείσει τους εταίρους. 

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης θα παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν οι ήδη συμφωνημένες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και ότι θα προωθηθούν άμεσα νέες που δεν θα ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την προσέλκυση επενδυτών σε δημόσιους οργανισμούς, στους οποίους βασικός μέτοχος θα είναι και το ελληνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Κίνα.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει κοστολογημένες προτάσεις με ποσοτικοποιημένους στόχους, που θα φέρουν πιο κοντά την τελική συμφωνία του Ιουνίου. Και αυτό διότι η συμφωνία της προηγούμενης συνεδρίασης έθεσε επί της ουσίας το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, προκειμένου Ελλάδα και εταίροι, να εξετάσουν το μείγμα ενός νέου προγράμματος.

Οι πληρωμές του ΔΝΤ στο επίκεντρο

Αυτό μπορεί να πάρει μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο χρόνος της Ελλάδας είναι περιορισμένος, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσες πληρωμές του Δημοσίου γίνονται από τα αποθεματικά των Ταμείων και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ 200 εκατ. ευρώ από το ΟΠΕΚΕΠΕ, 150 εκατ. από τον ΟΑΕΔ και 80 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ.

Το θέμα της αποπληρωμής του Ταμείου αναμένεται να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στο προσεχές Eurogroup της 9ης Μαρτίου, στο οποίο θα παραστεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόλ Τόμσεν. Οι δανειστές διαμηνύουν μέσω διαρροών, κύκλων αλλά και επίσημων τοποθετήσεων, όπως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα. Πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε διατεθειμένος να εγκρίνει την πρώτη εκταμίευση εντός του Μαρτίου, εάν ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση.

Στόχος είναι να γίνει μια πρώτη εκταμίευση μέρους των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Πηγές τους υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, καθώς οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες που θα γίνουν στην πλειονότητά τους δεκτές από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης και  οι δανειστές επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει σε μέτρα που θα ανταποκρίνονται στα μέτρα του email Χαρδούβελη.

Διαψεύδεται η συζήτηση τρίτου πακέτου

Προς ώρας, ωστόσο, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να συζητηθεί  τρίτο πακέτο δανεισμού προς την χώρα στο Eurogroup τη Δευτέρα.

Η συζήτηση αυτή τοποθετείται από την πλευρά της κυβέρνησης στα τέλη Ιουνίου, με τη λήξη της παράτασης, προκειμένου μέσα στο τρέχον τετράμηνο να τεθεί το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους και πιο ευέλικτοι όροι για το νέο δανεισμό. Βασική αρχή του ΥΠΟΙΚ είναι ότι οποιοδήποτε νέο δάνειο δεν πρέπει να επιβαρύνει το ήδη μεγάλο χρέος της Ελλάδας.