Στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 5 δισεκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προχωρά η Γερμανία, μετά την ανακοίνωση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 1969 που της εξασφαλίζει σημαντική ρευστότητα. 

Παρά την κρίση χρέους στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία έχει εκμηδενίσει την ανάπτυξη κι έχει προκαλέσει εντάσεις στην ΕΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα ύψους €500 εκατ. το 2014, το πρώτο μετά το 1969. Το συνολικό πλεόνασμα του ομοσπονδιακού κράτους, των ομόσπονδων κρατιδίων, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας ανήλθε στα €18 δισεκ. ευρώ το 2014.

Παρά τις αυξημένες δαπάνες της, οι επενδύσεις της Γερμανίας στις υποδομές ήταν κατώτερες της ζήτησης επί πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων θα προστεθεί στα €10 δισεκατ. τα οποία είχε ανακοινώσει ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι θα διαθέσει σε τοπικές κοινότητες περίπου €3,5 δισεκ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια διαμέσου ενός νέου ταμείου «ειδικών πόρων», και άλλο €1,5 δισεκ. το 2017. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τις πιέσεις των εταίρων, των ΗΠΑ και άλλων να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

«Συνολικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμα περίπου €5 δισεκ. στις πόλεις τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας έτσι τη δέσμευσή της έναντι των δήμων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια να δαπανηθούν επιπλέον €10 δισεκ. για δημόσιες επενδύσεις τον περασμένο Νοέμβριο, ποσό το οποίο είχε επικριθεί τότε ως ανεπαρκές.

Σήμερα η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στις λεπτομέρειες της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ θα κατανεμηθούν σε δημόσιες επενδύσεις για τις μεταφορές, την επέκταση των υποδομών του Διαδικτύου, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πολεοδομική ανάπτυξη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, αρκετοί δήμαρχοι της Γερμανίας τόνιζαν ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους €118 δισεκ. για δρόμους και κτίρια, ενώ μια επιτροπή έχει ζητήσει να γίνονται επενδύσεις ύψους €7,2 δισεκ. κατ' έτος για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών.

Το γερμανικό ινστιτούτο μελετών DIW του Βερολίνου έχει υπολογίσει ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ύψους €80 δισεκ. το χρόνο, για να κλείσει το χάσμα με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει επανειλημμένως τη Γερμανία, να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.