Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Παρίσι αφήνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που καλεί τη Γαλλία να καταβάλει εντατικές προσπάθειες να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El País, ο κ. Γιουνκέρ επεσήμανε πως «η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει επαρκώς μεταρρυθμίσεις, πάντως έχει πράγματι αρχίσει τη διαδικασία αυτή.

Ο Γιούνκερ, εξήγησε γιατί δόθηκε νέα παράταση στο Παρίσι ως το 2017 για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυτής κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Έχει μεταρρυθμίσει τις δομές των περιφερειών της και έχει εγκρίνει το νόμο Μακρόν», ο οποίος εισάγει τη σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, «έστω κι αν δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη» μέχρι τώρα, ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Το Παρίσι έχει αποστείλει ένα έγγραφο 47 σελίδων με το οποίο εξηγεί πώς σκοπεύει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί και θα το κάνει».

«Είμαι βέβαιος πως η γαλλική κυβέρνηση έχει καταλάβει πως η επιβολή κυρώσεων παραμένει μια πιθανότητα», πρόσθεσε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Παρίσι να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα.