Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την κατάρρευση της Ουκρανίας διότι αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, καθώς είναι ένας πάροχος, είναι ένας πιστωτής, γιατί θέλει να πληρωθεί και τελικά να αποζημιωθεί. Είναι μια οικονομία που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορά της και με την οποία έχει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «η Ουκρανία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως εδώ και περίπου 20 χρόνια που έχουμε σχέσεις με τη χώρα αυτή βλέπουμε για πρώτη φορά ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τα ταμπού που υπάρχουν εδώ και καιρό και επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν μια οικονομία της αγοράς».

«Όμως παράλληλα υπάρχει μια σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας που προκαλεί μεγάλες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό (...) επιφέρει στην αγορά ένα μεγάλο βάρος», είπε η Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, προσφέρουν μια «μαζική» οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, όμως «όλα θα εξαρτηθούν από τη σταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας και το τέλος της σύρραξης».