current views are: 3

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση10:51

Με το «σταγονόμετρο» η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA

Σε αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση 10:51’
αρθρο-newpost

Σε αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Σε αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή, αν και οριακή, υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 ημέρες, βάσει του κανονισμού.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει έκτακτη παρέμβαση, καθώς θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και θα ακολουθούν στις 13 Μαρτίου νέες λήξεις εντόκων γραμματίων.

Να σημειωθεί ότι ο ELA πλέον είναι το μοναδικό «καταφύγιο» του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ. 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Ντράγκι

Εντός της ημέρας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα. 

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να οριστεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα.  Το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.