current views are: 2

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:41

Ντράγκι: «Όχι» στην αγορά ομολόγων χωρίς επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σκληρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 13:41’
αρθρο-newpost

Σκληρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σκληρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας «όχι» στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, όπως και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, εν μέσω αξιολόγησης, σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Για το εάν η ΕΚΤ θα ήταν πρόθυμη να αυξήσει το «ταβάνι» για τα έντοκα γραμμάτια, ο κ. Ντράγκι απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός» σημειώνοντας ότι δεσμεύεται από κανόνες.

«Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί μέσα σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. (…) Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» πρόσθεσε.

«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε το ελληνικό πρόγραμμα να ξαναμπεί σε τροχιά», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

«Η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. ‘Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά». Έχουμε τον κανόνα, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι». Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε.

Στη συνέχεια, εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης». Δήλωσε ακόμα ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

Παράλληλα, χαρακτήρισε αξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι τα κεφαλαιακά τους επίπεδα είναι αρκετά πάνω από τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

O πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η αγορά ομολόγων θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ανέρχεται στο ποσό των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα από τις ανακοινώσεις της νομισματικής πολιτικής. «Τα μέτρα θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%» σημείωσε.

Με το «σταγονόμετρο» η χρηματοδότηση μέσω του ELA

Σε αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η αύξηση αυτή, αν και οριακή, υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 ημέρες, βάσει του κανονισμού.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.


σχετικα αρθρα