Το ΔΝΤ, δια του μόνιμου αντιπροσώπου του στη Σερβία προειδοποίησε πως το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε σε ανησυχιτικά επίπεδα. 

Από το βήμα των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κοπαόνικ, ο αντιπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ωστόσο ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την υλοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων και επιδεικνύει ετοιμότητα για να προχωρήσει στην φάση εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη σερβική οικονομία και αποτελούν έναν από τους τρεις πυλώνες της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ (στις 23 Φεβρουαρίου).

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόνισε ότι αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μερίδιο του συνολικού αριθμού των τραπεζικών δανείων και αυτό προκαλεί «αδυναμία» στο τραπεζικό σύστημα, και κατά συνέπεια προκαλεί μείωση της ζήτησης για νέες πιστώσεις.

Για τον τρίτο πυλώνα της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο κ. Κιμ τόνισε ότι σχετίζεται με περικοπές σε συντάξεις, σε μισθούς του δημόσιου τομέα και επιχορηγήσεις, που - όπως υπογράμμισε - είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.