Στους «μυστικούς εφοριακούς» του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, κάνουν αναφορά οι Financial Times.

Σε ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ σημειώνεται ότι θα επιστρατευθούν μεταξύ άλλων φοιτητές, ενοικιαστές σπιτιών, ακόμα και τουρίστες για να αποτελέσουν μυστικούς φορο-επιθεωρητές.

Οι FT σημειώνουν ότι στις προτάσεις που εστάλησαν στον πρόεδρο του Eurogroup υπάρχουν και «ανορθόδοξες», σημειώνοντας ότι μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, έπειτα από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιομένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και είκονας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Οι FT προσθέτουν ότι νέοι «εφοριακοί», στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής». Σημειώνεται ακόμα ότι αυτοί θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».

Το δημοσίευμα, πάντως, προσθέτει την εκτίμηση του κ. Βαρουφάκη στην επιστολή ότι «και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού, εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογι αιτιολογεί το σκεπτικο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.