Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα μπορούσε να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση, αν κατάφερνε να εξαλείψει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, επισημαίνει το CNBC.

Το δημοσιεύμα, επικαλούμενο πρόσφατη έκθεση, αναφέρει:

Η Ελλάδα, μόνο πέρυσι, απώλεσε 740 εκατομμύρια ευρώ, σε εκτιμώμενα έσοδα, από την πώληση παράνομων τσιγάρων, το 2013 έχασε 565 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μέγεθος των απωλειών αναμένεται να φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2019. Οι υπολογισμοί της έρευνας έγιναν βάση της μέσης τιμής ενός πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα (3,80 ευρώ το 2014) και της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης ανά πακέτο (85%).

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ξεκάθαρο, αν αναλογιστεί κανείς πως το παράνομο εμπόριο στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 21% όλων των τσιγάρων που καταναλώνονται στην Ελλάδα – ο αντίστοιχος αριθμός για το 2013 ήταν 18%.

«Η ανάπτυξη του φαινομένου επεκτάθηκε και τροφοδοτήθηκε από τη διαθεσιμότητα παράνομων τσιγάρων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα σε αυτή την αλυσίδα χρησιμοποιείται ως σημείο διέλευσης για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει ο αναλυτής του εμπορίου καπνού του Euromonitor, Σέιν ΜακΓκιλ. Επί του παρόντος, τα «παράνομα λευκά» (αυτή είναι η κωδική ονομασία των παράνομων τσιγάρων) δεν φαίνεται να βρίσκεται σε φάση ύφεσης – το αντίθετο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η Αθήνα είναι ενήμερη για το οικονομικό κόστος του εγκλήματος. Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού είναι ανάμεσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκηςε προς τους διεθνείς δανειστές. Ωστόσο, το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει την παράνομη κατανάλωση, παραμένει ασαφές».