Στα δημόσια ταμεία θα παραμείνουν τα περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η ελληνική κυβέρνηση από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF δεν πρόκειται να τα διεκδικήσει.

Όπως εξήγησε Ρέγκλινγκ, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αποδεικνύεται πως τα εν λόγω χρήματα δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με δραστηριότητες που προηγούνται ακόμα και των πρώτων δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Συνεπώς «δεν έχουμε καμία διεκδίκηση πάνω τους», διευκρίνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπου 450 εκατ. ευρώ αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στα κρατικά ταμεία, με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κράτος.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούσαν το βασικό απόθεμα του ΤΧΣ έχουν πλέον περιέλθει αποκλειστικά στον έλεγχο του EFSF, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε κοινή διαχείριση με την Αθήνα.

Βάσει της συμφωνίας του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, οι εταίροι ακύρωσαν τον από κοινού έλεγχο των 10,9 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Τα χρήματα παραμένουν διαθέσιμα, αλλά μόνο για ανάγκες κεφαλαιοποίησης ή εκκαθάρισης ελληνικών τραπεζών, και θα δοθούν μόνο με έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.