Εγκρίθηκε σήμερα από το Ecofin το επενδυτικό πακέτο που πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Είναι σαφές πλέον ότι όλα τα κράτη μέλη μοιράζονται το ίδιο όραμα με την Κομισιόν για την ανάγκη νέων επενδύσεων», δήλωσε με ικανοποίηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 28, που μετείχαν στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ.

Αναμένεται πλέον να αρχίσουν συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την ταχεία δημιουργία του κειμένου για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). «Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ώστε οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν το ταχύτερο, είπε ο Κατάινεν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε στα τέλη του 2014 το σχέδιό του για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΕΤΣΕ θα κινητοποιήσει συνολικά 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, ένα ποσό το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κατάινεν επέμεινε στην «προσθετικότητα» του σχεδίου, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει «προστιθέμενη αξία» στη χρηματοδότηση σχεδίων τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση χωρίς αυτό.

Το ταμείο είναι σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτούμενο μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ένα ποσό 21 δισ. ευρώ ενώ τα κράτη μέλη δεν θα συμμετέχουν άμεσα, καθώς προτιμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μέσω της συγχρηματοδότησης εθνικών σχεδίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του πρόκειται να διαθέσει 8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτήσεων αυτών. Το ίδιο ποσό είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθεί από τη χώρα του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί 8 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία έχει δεσμευθεί να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα.

Ο Γίρκι Κατάινεν χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιταλίας, κάνοντας λόγο περί μιας «πολύ θετικής είδησης».