Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν έχει καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ, που απομένουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπος του EFSF.

Ο ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα εν λόγω χρήματα δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με δραστηριότητες που αφορούν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, πριν από το 2010, δηλαδή πριν από τα πρώτα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τον ΕFSF προς την Ελλάδα, όπως διευκρίνισαν πηγές του Ταμείου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του EFSF υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2012 και 2014, το EFSF μεταβίβασε 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για χρηματοοικονομική βοήθεια. Τα ομόλογα του EFSF παρασχέθηκαν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στο ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο ΤΧΣ, για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή εξυγίανσης.

Από το ποσό των 48,2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα 37,3 δισ. ευρώ, σε ομόλογα του EFSF. Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ επιστράφηκαν στον EFSF. Στο TXΣ παρέμειναν περίπου 856 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, τα οποία προέρχονται από έσοδα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και από τα προγράμματα εξυγίανσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του EFSF, την περασμένη Παρασκευή το EFSF ενημερώθηκε από το ΤΧΣ ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 555 εκατομμύρια από τα εναπομείναντα στο ΤΧΣ. «Το EFSF δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτό το ποσό, καθώς σχετίζεται με ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκταμίευση των πρώτων δανείων του EFSF προς την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

TAGS