Τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας περιέγραψε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Κατανάλωση: Βασικοί Πυλώνες για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς και την έξοδο από την κρίση» ο κ. Κουράσης ανέφερε πως μία αναγκαία συνθήκη είναι η μείωση του δημοσίου χρέους και η εξυπηρέτησή του.

Όπως είπε όμως, αυτό δεν είναι από μόνο του επαρκές για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως είπε, η αποκατάσταση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης και κατ' επέκταση η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από τη συνδρομή συγκεκριμένων προϋποθέσεων:

  • Πρώτη προϋπόθεση, η θεσμοθέτηση ενός πάγιου, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα είναι θεμελιωμένο στις αρχές του ανταποδοτικού οφέλους αφενός και της φοροδοτικής ικανότητας αφετέρου, επεσήμανε ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ.
  • Δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κουράση, είναι η ενίσχυση, αλλά και ο εξορθολογισμός των δημοσίων επενδύσεων- που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στην επενδυτική ευφορία της δεκαετίας του 1990 και τις αλόγιστες σπατάλες.
  • Μία τρίτη, τέλος, προϋπόθεση είναι ο ριζικός ανασχεδιασμός των κοινωνικών μεταβιβάσεων και η αποφυγή καταβολή τους σε χρήμα. Αντίθετα, η καταβολή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος μπορεί να ενισχύσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, λειτουργώντας σαν ένα είδος ήπιας υποκατάστασης εισαγωγών.

Ο κ. Κουράσης τόνισε ότι, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, έχει μειωθεί κατά 70%, την περίοδο 2010-2013, ενώ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη 230.000 επιχειρήσεις.