Τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών Ταμείων, περιγράφει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνονται, παράλληλα, εγγυήσεις για τα χρήματα των ταμείων, αν και εφόσον, αυτά αξιοποιηθούν μέσω ρέπος μικρής διάρκειας. 

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν τα εξής ότι η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεων τους. 

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Επιπλέον, πηγές του Υπουργείου ξεκαθαρίζουν πως, σε ό,τι αφορά σε σημερινά δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, «συντηρούν την αδικαιολόγητη και ακατάσχετη κινδυνολογία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση».

Διευκρινίζουν, τέλος, ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, «τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που η κυβέρνηση μας θα αποκαταστήσει σταδιακά μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».