«Πράσινο φως» έδωσε τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, που συνδέονται ιδίως με τη σύρραξη στις ανατολικές περιοχές της χώρας» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ σε δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας την αναστολή μιας προηγούμενης γραμμής πιστώσεων που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ προς το Κίεβο πριν από ένα χρόνο.

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν μία «σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει παρουσιάσει μια δημοσιονομική πειθαρχία «σε ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δώσει «περισσότερο χρόνο και ευελιξία» στις ουκρανικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της οικονομίας τους.

Η έγκριση ισοδυναμεί με την άμεση εκταμίευση προς το ουκρανικό κράτος ενός πρώτου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα υπόλοιπα δάνεια θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών υπό την προϋπόθεση οι αρχές να υλοποιήσουν τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Σημειώνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας θα χορηγήσει ένα διμερές δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δείγματα... καλής θέλησης στον θεσμό ανακοινώνοντας τον τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και την αύξηση ύψους 70% του τέλους θέρμανσης.

Η στήριξη πληρώνεται ακριβά (από τους φορολογούμενους).