current views are: 5

13 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:00

Η «μαύρη τρύπα» στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Athens Group, ανάμεσα στα κατώτερα κλιμάκια των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Δημοσίευση 14:00’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Athens Group, ανάμεσα στα κατώτερα κλιμάκια των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων του Athens Group, ανάμεσα στα κατώτερα κλιμάκια των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εντός της ημέρας αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές τους την πρώτη «ακτινογραφία» της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκλήρωσαν πολύ σύντομα τον πρώτο κύκλο επαφών στην Αθήνα. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωναν, ωστόσο, ότι αυτή ήταν η πρώτη διερευνητική συνάντηση και πως τα κλιμάκια των δανειστών θα εναλάσσονται, αναλόγως του αντικειμένου που θα έχουν. 

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Hilton, όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, ο οποίος αποτελεί τον χώρο εργασίας των τεχνικών κλιμακίων. 

Πρόκειται για χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. «On Site Exchange of Facts» ονομάστηκε από την κυβέρνηση η εν λόγω διαδικασία και στόχο έχει να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο των σημερινών επαφών βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών συνομίλησαν με την ελληνική πλευρά επί προτάσεων  για το πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε έλλειμμα 189 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,794 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 963 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,298 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,169 δισ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν και έλαβαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα και άλλα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία που αφορούν στις τράπεζες και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από το στόχο του 2,9%, εξέλιξη που θα έχει επίπτωση και στα έσοδα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει τη τρύπα στα έσοδα, κυρίως μέσω της είσπραξης οφειλών από την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η πιθανότητα ανακοπής του ρυθμού ανάπτυξης το 2015 και η διαμόρφωση των τελικών θέσεων των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό, θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα διεξάγεται παράλληλα στις Βρυξέλλες από το Brussels Group.


σχετικα αρθρα