Η σύσταση ενδιάμεσου φορέα είναι μία από τις λύσεις που εξετάζει η κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό δήλωσε η σύμβουλος χρηματοπιστωτικών θεμάτων στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης Κερασίνα Ραυτοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε η κ. Ραυτοπούλου, ο μέτοχος του φορέα θα μπορούσε να είναι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Βασική στρατηγική της κυβέρνησης, είπε η ίδια, παραμένει η επιδίωξη επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ΤΧΣ, κάτι που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κ. Ραυτοπούλου επεσήμανε επίσης ότι ο φορέας αυτός θα μπορούσε να προχωρά σε μόχλευση των κεφαλαίων του ώστε να παράγει κεφάλαιο και μεσοπρόθεσμα να αγοράζει μεγαλύτερο όγκο δανείων.

Στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, η «κόκκινα» δάνεια θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην γιγαντωθούν. Σύμφωνα με την κ. Ραυτοπούλου, αποτελούν το 34,2% των δανείων, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και τα ρυθμισμένα.

Έδωσε έμφαση στην προστασία των αδύναμων εισοδηματικά τάξεων που έχουν πληγεί από την κρίση και έκανε λόγο για λύση που θα λαμβάνει υπόψη της κοινωνικά κριτήρια χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.