«Μπλόκο» στην έγκριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία έβαλαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Βραζιλίας στο ΔΣ του ΔΝΤ

Οι δύο εκπρόσωποι απείχαν από την ψηφοφορία που είναι πάντοτε μυστική, αρνούμενοι με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουν ρητά το σχέδιο να χορηγηθεί βοήθεια ύψους 17,5 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, ανέφεραν πηγές του Ταμείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τελικά το σχέδιο εγκρίθηκε, καθώς οι δύο μειοψήφησαν και σήμερα άρχισε η ισχύς του πακέτου στήριξης με την εκταμίευση δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ προς το Κίεβο. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αποτελείται από 24 μέλη —εκτελεστικούς διευθυντές, στην ορολογία του θεσμού— είναι ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά όργανα του Ταμείου και αποφαίνεται ιδίως για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες. 

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα η οποία διαθέτει δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του.

Πάντως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται παρά αφού επιτευχθεί συναίνεση και η διαδικασία της ψηφοφορίας συνήθως δεν είναι παρά τυπική απλώς.

Η αποχή δύο μελών στην ουκρανική υπόθεση αντανακλά ένα ασυνήθιστο επίπεδο εσωτερικών διαφωνιών και διενέξεων στους κόλπους του θεσμού.

«Η αποχή, στη γλώσσα του ΔΝΤ, είναι ένας τρόπος να ψηφίσει κανείς κατά. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και είναι πολιτικά σημαντικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντομένικο Λομπάρντι, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.