Για έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου προειδοποίησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμώντας ότι είναι προσωρινή η σταθεροποίηση των τιμών.

Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ, επικαλούμενη την αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία έχει υπερβεί κάθε προσδοκία και θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη διολίσθηση των τιμών, σημειώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν αυξημένη κατά 115.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, με το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας να φυλάσσεται στα ήδη αυξημένα αποθέματα. Όπως αναφέρει η χωρητικότητά τους ενδεχομένως να εξαντληθεί σύντομα, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πιο καθοδικές πιέσεις στις τιμές. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όπου τότε αναμένεται να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι ρυθμοί αύξησης της αμερικανικής παραγωγής.

Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα προσφέρει στήριγμα στις τιμές του πετρελαίου και «ανάσα» στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, τονίζει η ΙΕΑ στην έκθεσή της.

Η ΙΕΑ αναβάθμισε κατά 75.000 βαρέλια τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης το 2015, στο ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται ότι θα κυμανθεί φέτος κατά μέσο όρο στα 93,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιούνται... πίσω όμως από τη σταθερότητα η διαδικασία εξισορρόπησης που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ίσως να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο το να αναμένουμε ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας», προειδοποιεί η ΙΕΑ.