Η Ευρωζώνη ανακάμπτει, ωστόσο αυτό δεν αρκεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή ο θεσμός, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη συμβάλλουν στην επάνοδο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Συναντιόμαστε εδώ με φόντο μια οικονομική κατάσταση που ανακάμπτει σταθερά στην ευρωζώνη», ανέφερε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη και πρόσθεσε:

«Οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν ότι σταθεροποιείται μια σταθερή ανάκαμψη».

Όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα της ένωσης. Σημειώνοντας πως οι οικονομίες και οι θεσμοί στις χώρες που ανήκουν στο ενιαίο νόμισμα δεν έχουν συγκλίνει επαρκώς, εκτίμησε πως «αυτός είναι ο λόγος που, οποτεδήποτε εκδηλωθεί ένα σοβαρό σοκ σε οποιοδήποτε τμήμα της ευρωζώνης, εξακολουθούν να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της (νομισματικής) ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ώστε οι οικονομίες τους να είναι σε θέση να σταθούν στα δικά τους πόδια λέγοντας πως «έχουμε πλέον ενοποιήσει πάρα πολλά ακόμη και για να σκεφτούμε την αντιστροφή της διαδικασίας — οι οικονομίες μας αλληλοσυνδέονται πλέον στενά».

Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη στην ομιλία του ότι οι κανόνες που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρότεινε βαθύτερη θεσμική ολοκλήρωση, εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών εξουσιών στην ΕΕ καθώς και να αυξηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία της ΕΕ προς τους πολίτες.

«Το συμπέρασμά μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση των θεσμών», υπογράμμισε ο Ντράγκι. «Πρέπει να μετακινηθούμε από ένα σύστημα κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για την χάραξη εθνικών οικονομικών πολιτικών σε ένα σύστημα στο οποίο η εθνική κυριαρχία θα μοιράζεται, στο οποίο θα υπάρχουν κοινοί θεσμοί» είπε χαρακτηριστικά.