Τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα στην κρίση στην Ευρωζώνη, υπερασπίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας και τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν.

«Η υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση (της κρίσης) σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιου ανέφερε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Υπογράμμισε δε ιδιαίτερα τον ρόλο του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι διαδραμάτισε «καίριο ρόλο» βοηθώντας την Ευρώπη για «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση». Επίσης, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ευρώπη «αποδεικνύονται αποτελεσματικές», σημειώνοντας τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που έκαναν «πρόωρη αποπληρωμή» στο ΔΝΤ.

Μιλώντας για την αμερικανική οικονομία, ο κ. Λιου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς και για την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων της Αμερικής».

Υπενθύμισ, τέλος, ότι η χώρα του είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» στο ΔΝΤ και «η μόνη χώρα με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις» του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτό το κρίσιμο όργανο».

TAGS