Για αδράνεια των ελληνικών αρχών στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνει λόγο η ελβετική ραδιοτηλεόραση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα δεν φαίνεται να "εποφθαλμιά" τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία».

Η δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης «RTS Info» συμπέρανε ότι «παρά τις επείγουσες χρηματικές ανάγκες, η Αθήνα αδρανεί», ενώ επικαλούμενη στοιχεια της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» ανέφερε ότι παρά τις προθέσεις της ελβετικής κυβέρνησης, η χώρα μας δεν δείχνει την αναγκαία αποφασιστικότητα:

Αυτή η αδράνεια μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και ενώ τα ποσά των ελληνικών καταθέσεων φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία συνάντηση μεταξύ Βέρνης και Αθήνας έγινε τις 4 Φεβρουαρίου 2014, οπότε η Ομοσπονδιακή Σύμβουλος, δηλαδή η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Eveline Widmer-Schlumpf, συναντήθηκε με τον τότε ομόλογό της από την Ελλάδα, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, αναφέρει, ότι στον πρώην υπουργό Οικονομικών προτάθηκε λύση για μια τακτοποίηση του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή, σε διεθνές επίπεδο, της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη για τις τραπεζικές καταθέσεις.

«Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έως σήμερα, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και από την καινούργια» εξήγησε στην εκπομπή, η Anne Cesar, μέλος του τμήματος Επικοινωνίας, του ελβετικού υφυπουργείου για Διεθνή Οικονομικά Θέματα. Από την πλευρά του ο Thibaut Mercier, οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα BNP -Paribas, υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μέσων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής εκ μέρους της Ελλάδας.

Όπως είπε ο οικονομολόγος, «για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτείται μεγάλη πολιτική βούληση, αλλά και ανθρώπινα, τεχνικά και υλικά μέσα. Αυτό απαιτεί τη χρήση μεγάλων δημόσιων πόρων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι σήμερα που το ελληνικό κράτος υποφέρει από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο, να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η δημοσιογράφος της εκπομπής σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα μπορέσει να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή, όταν αποκτήσει τα μέσα, εκτός εάν ισχύει η θέση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγου στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τους οποίους η φοροδιαφυγή είναι μια πρακτική τόσο διαδεδομένη στην ελληνική ελίτ, που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπολεμήσει. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα κεφάλαια που διαφεύγουν ετησίως από την Ελλάδα ανέρχονται σε συνολικά 28 δισ. ευρώ.