Τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης υπερασπίσθηκε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας εξέφραζαν την οργή τους στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

Οι επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική της στην κρίση έχουν λάθος στόχο τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της νέας έδρας της τράπεζας στο ανατολικό τμήμα της Φρανκφούρτης.

«Ως ευρωπαϊκός θεσμός που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καρδιά της κρίσης, η ΕΚΤ έγινε το επίκεντρο των επικρίσεων εκ μέρους εκείνων που είναι οργισμένοι με την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι τονίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αναμφίβολα «άδικες». «Σκοπός των ενεργειών μας ήταν κυρίως να αμβλύνουμε τα σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες» υπογράμμισε.

«Οι άνθρωποι ζουν δύσκολες καταστάσεις», παραδέχθηκε αναφερόμενος στους ανέργους και στα θύματα της οικονομικής κρίσης.

«Υπάρχουν ορισμένοι, όπως οι πολυπληθείς διαδηλωτές που βρίσκονται έξω σήμερα, που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη με μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Και άλλοι, όπως τα λαϊκιστικά κόμματα που έχουμε δει να εμφανίζονται παντού στην Ευρώπη, που θεωρούν ότι η Ευρώπη κάνει υπερβολικά πολλά. Η απάντησή τους είναι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας και η διεκδίκηση της οικονομικής κυριαρχίας», εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι.

«Κατανοώ τι πυροδοτεί αυτές τις απόψεις και για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα ρεύματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις στην κατάσταση που ζούμε σήμερα. Η αλληλεγγύη είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι δίκαιο οι χώρες να υποστηρίζουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».

Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε εκ νέου τις χώρες της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ζήτησε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών.