Την πλήρη απόσυρσή της από την αγορά της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων General Motors. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κλείσει και το εργοστάσιο της θυγατρικής της, Opel στην Αγία Πετρούπολη.

Καθώς η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλη ύφεση που αποδίδεται στις δυτικές κυρώσεις λόγω της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, στην πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, η αγορά αυτοκινήτου στη χώρα συρρικνώνεται διαρκώς.

Με το ρωσικό κοινό να εμφανίζεται όλο και λιγότερο διατεθειμένο να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες, οι εταιρείες αυτοκινήτων προσπαθούν να προσελκύσουν καταναλωτές και ταυτόχρονα να περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σχολιάζοντας την απόφαση της GM, ο πρόεδρος της εταιρείας Νταν Άμαν, επεσήμανε πως αυτή «σηματοδοτεί την αποφυγή μιας μεγάλης επένδυσης σε μια αγορά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οποίας εγείρουν μεγάλες προκλήσεις».

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η GM θα κλείσει το εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη έως τα μέσα του 2015, ενώ θα σταματήσει και η συναρμολόγηση οχημάτων Chevrolet στο εργοστάσιο GAZ.

Η Opel θα έχει αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και εταιρεία θα στραφεί στην πολύ πιο περιορισμένη αγορά των πολυτελών και πολύ πιο ακριβών οχημάτων, προσφέροντας ορισμένα αυτοκίνητα Cadillac και Chevrolet κατασκευασμένα όμως στις ΗΠΑ.