current views are: 1

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:56

Δεν βλέπει λύση στη Σύνοδο Κορυφής η JP Morgan – «Συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου»

Μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής κρατάει η JP Morgan βλέποντας συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δημοσίευση 16:56’
αρθρο-newpost

Μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής κρατάει η JP Morgan βλέποντας συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής κρατάει η JP Morgan βλέποντας συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σε έκθεσή της με τίτλο «γιατί αμφιβάλλουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα δώσει λύση στο πιστωτικό πρόβλημα της Ελλάδας», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι και Γιουνκέρ παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία αρχίζει αύριο. Δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιδίωξη μιας πολιτικής συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα πλαίσιο το οποίο θα θέσει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αποδεχθεί η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο δανεισμού της.

Η έκθεση προσθέτει συζήτηση των ηγετών θα διεξαχθεί εν τω μέσω δημοσιευμάτων ότι οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των Ελλήνων αξιωματούχων έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο.

«Ο Αλ. Τσίπρας ίσως μπορέσει, μέσω συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να εξασφαλίσει χαλάρωση αυτής της στάσης, με την εφαρμογή ενός περιορισμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων που να επιτρέψουν την καταβολή μέρους των κεφαλαίων, εάν δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης δέσμη των μέτρων. Αλλά ακόμη και αυτό μας φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η ικανότητα διαπραγμάτευσης λεπτομερών μέτρων με καλή πίστη», αναφέρει η JP Morgan.

Το βασικό σενάριο της JP Morgan υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Eυρωζώνη θα βρουν έναν τρόπο για να εργαστούν από κοινού και να φθάσουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ωστόσο, επισημαίνει, η πιθανότητα ενός σεναρίου «παγωμένης σύγκρουσης», αυξάνεται, εξηγώντας ότι ελλείψει μιας νέας εξωτερικής στήριξης, οι ελληνικές αρχές πιθανώς θα συνεχίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές τους και θα προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια έναντι του ΔΝΤ. 

Οι αναλυτές προσθέτουν ότι σε συνδυασμό ότι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι πολύ δύσκολες, αυτό θα προκαλέσει νέες εκροές καταθέσεων και την επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων (capital controls). «Με τα capital controls και την Ελλάδα να μην πληρώνει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα μπορούσαμε να φανταστούμε να επιμένει μια “παγωμένη σύγκρουση” για αρκετούς μήνες».

Η JP Morgan τονίζει ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα συνεχιστούν, αλλά η οικονομία θα πληγεί από την ενισχυμένη αβεβαιότητα και τους περιορισμούς στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να λειτουργήσει. Μπορεί τότε να βρεθεί μια λύση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης περιοχής. 

Η έκθεση σημειώνει ότι εναλλακτικά, με την ασθενή ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε έλλειμμα, οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις εντός της Ελλάδας, πιθανώς θα μας πάνε είτε προς ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είτε σε νέες εκλογές.


σχετικα αρθρα