current views are: 3

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση21:24

Ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων προανήγγειλε ο Σταθάκης

Αναθεώρηση της πολιτικής των διοδίων και καθιέρωση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δημοσίευση 21:24’
αρθρο-newpost

Αναθεώρηση της πολιτικής των διοδίων και καθιέρωση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Αναθεώρηση της πολιτικής των διοδίων και καθιέρωση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ταυτόχρονα, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τα έργα λειτουργίας και συντήρησης του Δυτικού Τομέα και των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού επεσήμανε πως το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι το δικαιότερο και με ιδιαίτερη μέριμνα στην καθιέρωση «κοινωνικών διοδίων» (εφαρμογής του μέτρου δηλαδή με κοινωνικά κριτήρια).

Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική των διοδίων σχεδιάστηκε με βάση τις αρχικές συμβάσεις και τις προδιαγραφές της οικονομίας πριν από το 2009, είπε πως «αυτή η δομή είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Πρόσθεσε πως και με την αναθεώρηση των συμβάσεων πριν από δύο χρόνια πρυτάνευσε η ιδέα ότι τα έργα θα αποσβεσθούν αν εξαντλήσουμε τα ανώτατα όρια των διοδίων, όπως προβλέπονται στις συμβάσεις και αν εφαρμόσουμε την πλήρη ανάπτυξη των διοδίων, και τόνισε ότι «αυτή η πολιτική είναι χωρίς νόημα τελικά».

Δεδομένου ότι τα διόδια των άλλων αυτοκινητόδρομων «είναι εξαιρετικά υψηλά», ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι η αναθεώρηση θα εισάγει άλλες μέριμνες: Πρώτον, τη μείωση της προβλεπόμενης απόδοσης και δεύτερον αύξηση του ρόλου του Δημοσίου ως μετόχου.

«Για να αποφευχθεί η αύξηση των διοδίων και να κάνουμε μία προσέγγιση η οποία θα αλλάξει πιθανότατα και τη χρονική διάρκεια απόσβεσης, προκειμένου να επιτραπεί μια σημαντική μείωση των διοδίων στο σύνολο των δρόμων με βάση πάντα την αναλογική αρχή η οποία θα πρυτανεύσει» εξήγησε ο υπουργός.

Παράλληλα εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μελετήσει τις συμβάσεις παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Ε65 και της Ιόνιας Οδού, με πρόθεση να τις αναθεωρήσει προκειμένου να επέλθει η ισορροπία που δεν έχουν οι συμβάσεις.


σχετικα αρθρα