Για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ κάνουν λόγο οι Financial Times, με το πρακτορείο Bloomberg ωστόσο να υποστηρίζει πως αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους FT, σκοπεύει να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικό χρέος, μία κίνηση, που όπως σχολιάζει το δημοσίευμα θα έκοβε μία βασική πηγή χρηματοδότησης της Αθήνας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τα μέλη και ανώτεροι αξιωματούχοι έκαναν συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να γίνει «νομικά δεσμευτική» η πρόσφατη προειδοποίηση προς τις τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.

Η ΕΚΤ στα μέσα Φεβρουαρίου είχε προχωρήσει σε προειδοποίηση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας να περιορίσουν τις αγορές χρέους και όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχουν ανησυχίες πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα την αγνοούσαν.

Αναφερόμενο στη Σύνοδο Κορυφής, το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν αναμένεται σήμερα οριστική λύση στο θέμα της Ελλάδας, ούτε κατά την επταμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της.

Το πρακτορείο Bloomberg από τη μεριά του, αναφερόμενο στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφέρει πως η πρόταση που προέρχεται από τον εποπτικό μηχανισμό της τράπεζας, τον SSM συζητήθηκε, αλλά απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα καθώς το θέμα δεν συζητιέται δημοσίως.