Από τον έλεγχο της εφορίας θα περάσουν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. 

Κατά την ομιλία της στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη «απείλησε» με φορολογικούς ελέγχους, όποιον ενώ έχει τη δυνατότητα δεν ρυθμίσει τα χρέη του προς το δημόσιο, με την ένταξή του στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Έγιναν προτάσεις κυρίως από ΝΔ και, νομίζω, από το Ποτάμι, ώστε οι μεγαλοοφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, να ελεγχθούν στη συνέχεια από την εφορία για να φανεί αν όντως δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους τόσον καιρό. Θα σας πω το εξής απλό: Αν δεν θέλουμε να μπει κανείς στη ρύθμιση, να το κάνουμε έτσι. Διότι, από τον πιο μικρό οφειλέτη μέχρι τον πιο μεγάλο, αν θέλουμε να μην μπει στη ρύθμιση, θα του πούμε ότι αμέσως μετά θα σε ελέγξει η εφορία» τόνισε η κυρία Βαλαβάνη και συμπλήρωσε:

«Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε καθαροί θα πρέπει να το αντιστρέψουμε. Δηλαδή, όσοι δεν μπουν στη ρύμθμιση, ενώ μπορούν να μπουν, αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά η γρήγορα, από αυτούς θα περάσει η εφορία». 

Σειχάσθεια για όσους αδυνατούν

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για όσους αδυνατούν να πληρώσουν, θα υπάρχει δυνατότητα σεισάχθειας, δηλαδή κουρέματος της οφειλής. Όπως είπε:

Σε δεύτερη φάση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ για χρέη στο Δημόσιο, των 50 ευρώ για χρέη στα ταμεία (εφόσον υπάρχουν οφειλές και στα ταμεία) και την ελάχιστη δόση στις τράπεζες (αν υπάρχουν δάνεια), θα μπορούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια να απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν και εκεί θα προβλέπεται και σεισάχθεια για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.

Στο 40% του ΑΕΠ οι οφειλές προς το δημόσιο 

H κυρία Βαλαβάνη αποκάλυψε, επικαλούμενη στοιχεία, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο, αγγίζουν το 40% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, τόνισε ότι από 4,8% του ΑΕΠ που ανέρχονταν το 2000, το 2010 εκτινάχθηκαν στο 17% και το 2014 στο 39,7%:

Σχεδόν  το 40% του ΑΕΠ είναι χρέη των πολιτών προς το κράτος» είπε η υπουργός για να προσθέσει «αν προσθέσετε σε αυτά τα «κόκκινα δάνεια» τότε καταλαβαίνεται το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως ότι οι συνθήκες δεν ενδείκνυνται για καλλιέργεια φορολογική συνείδησης αλλά για αντιμετώπιση του προβλήματος.