current views are: 1

21 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση07:21

Τι προβλέπει η ρύθμιση εξπρές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων

Ενεργοποιήθηκε από χθες η ρύθμιση εξπρές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Δημοσίευση 07:21’
αρθρο-newpost

Ενεργοποιήθηκε από χθες η ρύθμιση εξπρές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Ενεργοποιήθηκε από χθες η ρύθμιση εξπρές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους μέχρι τις 27 Μαρτίου 2015. Συγκεκριμένα, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών:

• Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

• Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις ΔΟΥ.

• Τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία έχει αναρτηθεί από τις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις ΔΟΥ.

• Εάν οι οφειλέτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη ΔΟΥ και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ), αλλά η ταυτότητα οφειλής που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλλει.

• Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής, η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.

Οσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου και εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αντίστοιχο ποσοστό σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος οφείλει ληξιπρόθεσμο χρέος 10.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 4.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και οι υπόλοιπες 6.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, τότε:

• Εάν πληρώσει εφάπαξ μέχρι τις 27 Μαρτίου ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 4.000 ευρώ, θα γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 6.000 ευρώ.

 


σχετικα αρθρα