Σενάριο Κύπρου, χωρίς όμως το «κούρεμα» καταθέσεων φέρεται να είχε στα συρτάρια του το 2012 ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Νέων, οι καταθέσεις θα έμεναν άθικτες, αλλά θα επιβαλλόταν μια δέσμη ασφυκτικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα Νέα, τότε η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα τραβούσε την πρίζα του ELA αν η φυγή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου. Το ερώτημα είναι τι προέβλεπε και πως καταρτίστηκε εκείνο το σχέδιο, που δεν υπογράφηκε ποτέ αλλά αποτύπωσε την πιο οριακή στιγμή της ελληνικής κρίσης. Το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προέβλεπε την επιβολή ημερήσιου ορίου αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα. Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Παράλληλα θα έμπαινε πλαφόν στα εμβάσματα για το εξωτερικό, θα έμπαινε απαγόρευση αποστολής χρημάτων πάνω από όριο που συζητιόταν να είναι στις 3.000 ευρώ. Από την απαγόρευση θα προβλέπονταν εξαιρέσεις, για λόγους υγείας ή για την εξυπηρέτηση αναγκαίων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός. Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές. Η απόφαση έμεινε τελικώς ανυπόγραφη. Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν χρειάστηκε να πατήσει το κόκκινο κουμπί, καθώς η αιμορραγία σταμάτησε σταδιακά μετά τις εκλογές.