ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανός «Σοφός»: Υπερβολική δόση λιτότητας στην Ελλάδα - Να φορολογηθούν οι πλούσιοι

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2015, 15:45 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2015, 15:45
Γερμανός «Σοφός»: Υπερβολική δόση λιτότητας στην Ελλάδα - Να φορολογηθούν οι πλούσιοι
Facebook Twitter Whatsapp

Nα δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» για την γερμανική Οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι, αφήνοντας αιχμές προς την Αθήνα για την ελληνογερμανική ένταση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Nα δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» για την γερμανική Οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι, αφήνοντας αιχμές προς την Αθήνα για την ελληνογερμανική ένταση.

«Ειδικά με μια αριστερή κυβέρνηση θα μπoρούσε να είναι δυνατό να εφαρμοστούν αυτά τα οποία ως τώρα δεν εφαρμόστηκαν, ώστε αυτοί που έχουν τα λεφτά να συνεισφέρουν πραγματικά αυτό που τους αναλογεί στην χρηματοδότηση της χώρας», τόνισε σε δηλώσεις του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, προτείνοντας την εφάπαξ φορολόγηση της περιουσίας των πλουσίων και τάσσεται υπέρ των μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα δόθηκε υπερβολική δόση λιτότητας. Σε καμία χώρα δεν μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες τόσο δραστικά όσο στην Ελλάδα. Και αυτό φυσικά οδήγησε σε διάλυση της οικονομικής δραστηριότητας και σε μεγάλη δυστυχία τον κόσμο. Η υπερβολική πολιτική λιτότητας ήταν αντιπαραγωγική, καθώς το δημόσιο χρέος, το οποίο ήθελαν να περιοριστεί, αυξήθηκε πάρα πολύ και μάλιστα παρά το κούρεμα χρέους που έγινε», δήλωσε.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην ένταση των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Μπόφινγκερ καταλόγισε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά:

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ευθύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία εμφανίστηκε πολύ, πολύ, μη-συνεργάσιμη, για να μην πω προκλητική. Πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε τώρα να μειώσουμε αυτή την ένταση και να αναρωτηθούμε πού βρίσκονται τελικά τα κοινά σημεία τα οποία έχουν η Γερμανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα. Και θεωρώ ότι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σχετικά πολλά κοινά σημεία, διότι αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια ισχυρότερη φορολόγηση των ανθρώπων με υψηλό εισόδημα, θέλει να καταπολεμήσει την διαφθορά. Και ακριβώς αυτό είναι που εμείς στην Γερμανία κατηγορούμε, ότι ως τώρα οι πλούσιοι Έλληνες αναγκάστηκαν να πληρώσουν πολύ πολύ λίγα», τόνισε και αναφέρθηκε στο γερμανικό μοντέλο της ίσης κατανομής βαρών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ήταν μια εφάπαξ εισφορά, 50% επί της περιουσίας, αποπληρωτέα εντός 30 ετών και πιστεύω αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ καλά και στην Ελλάδα (...) Υπήρξαν πράγματι από την Ελλάδα απαράδεκτες δηλώσεις και νομίζω ότι, αν θέλουμε να βρούμε κοινή λύση, πρέπει η ελληνική πλευρά να σταματήσει.

Ο κ. Μπόφινγκερ σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και όταν μιλάς με μέλη της κυβέρνησης αυτό αναγνωρίζεται (...) Νομίζω ότι πρέπει να τους δοθεί και λίγος χρόνος. Θα βοηθούμε βεβαίως και αν τα μέλη της κυβέρνησης έδιναν λιγότερες συνεντεύξεις και έκαναν περισσότερη κυβερνητική δουλειά».

Ο γερμανός οικονομολόγος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κοινωνικά ευάλωτους:

Όποιος είναι άνεργος πάνω από έναν χρόνο, δεν παίρνει απολύτως τίποτα, το οποίο οδηγεί στο ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και δεν έχουν ρεύμα. Αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση την Τετάρτη είναι να αποκτήσουν πάλι έστω ρεύμα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία θα έπρεπε και από γερμανική σκοπιά να είναι αδιαφιλονίκητα.