Προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες, μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από την επαγγελματική δραστηριότητα θα προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Επίσης, θα παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις προβλέπει ότι η προκαταβολή φόρου 55% για τους επιτηδευματίες θα υπολογίζεται μόνο επί των εισοδημάτων τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα στα οποία δεν θα προστίθενται πλέον τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθούς, ενοίκια κα.

Η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές οι οποίοι ως τώρα επιβαρύνονταν με προκαταβολή φόρου για το σύνολο τους.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για μείωση της προκαταβολής φόρου σε περίπτωση που τον προηγούμενο χρόνο υπέστησαν μείωση του τζίρου τους κατά 25% ή περισσότερο.