Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «178 εκατομμύρια χαμόγελα» παρουσιάστηκε σήμερα 20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας,  o ετήσιος απολογισμός του IKEA Foundation.

Ο αριθμός αναφέρεται στα παιδιά που έλαβαν στήριξη μέσα από τα προγράμματα που υποστήριξε το IKEA Foundation, ώστε να ξεκινήσουν με καλύτερες συνθήκες τη ζωή τους. 

«Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν ήταν εύκολη» τόνισε ο Per Heggens, Διευθύνων Σύμβουλος του IKEA Foundation, «αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχουμε αναπτυχθεί σταθερά και έχουμε βοηθήσει εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά που βρίσκονται σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων συνεργασιών με άλλους οργανισμούς». 

Συνολικά μέσα στο 2014 το IKEA Foundation διέθεσε 104 εκατομμύρια ευρώ σε 40 φορείς που δραστηριοποιούνται σε 46 χώρες. 

Ενδεικτικά: 

  • Προσέφερε 10.000.000€ σε επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών και έκτακτων αναγκών μέσα στο 2014. Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση των 5.000.000€ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η μεγαλύτερη επιχορήγηση αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών που έχει δοθεί ποτέ, για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. 
  • Βοήθησε 1.200.000 βρέφη στην Ινδία να λάβουν την απαραίτητη εξειδικευμένη φροντίδα μέσω της UNICEF.
  • Δώρισε συνολικά 150.000 στρώματα, παπλώματα και παπλωματοθήκες IKEA στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στον Ιράκ.
  • Διέθεσε 6.000 παιδικά παιχνίδια ΙΚΕΑ που ενσωματώθηκαν σε 6.000 «σετ ανάπτυξης» για την Προσχολική Ηλικία της UNICEF και απεστάλησαν σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, η Σιέρα-Λεόνε, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Το IKEA Foundation 

Το IKEA Foundation έχει ως στόχο να βελτιώσει τις ευκαιρίες των παιδιών και νέων που ζουν σε κάποιες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου με ολοκληρωμένα, μακροπρόθεσμα προγράμματα που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, με διάρκεια. 

Συνεργάζεται με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους και εφαρμόζει καινοτόμες προσεγγίσεις για την επίτευξη αποτελεσμάτων μεγάλης κλίμακας σε τέσσερεις θεμελιώδεις παραμέτρους της ζωής ενός παιδιού:

  • Να έχει ένα μέρος που αποκαλεί «σπίτι».
  • Να έχει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του.
  • Να απολαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση.
  • Να έχει ένα βιώσιμο οικογενειακό εισόδημα.