Τουλάχιστον 35 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Κίνας, σύμφωνα με τον επικεφαλή του Τζιν Λικούν.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής στην Τράπεζα είναι η 31η Μαρτίου 2015.

Έως τώρα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νέα Ζηλανδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην Τράπεζα, είπε από το Πεκίνο ο Λικούν. Από την Ευρώπη, αίτηση για να γίνουν ιδρυτικά μέλη έκαναν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Λουξεμβούργο.

«Έως τη λήξη της προθεσμίας (31 Μαρτίου) ελπίζουμε ότι 35 χώρες θα έχουν γίνει ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας» υπογράμμισε ο Λικούν.

Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Λου Τζιβέι, είχε υπογραμμίσει ότι 27 χώρες έχουν υπογράψει ώστε να συμμετάσχουν επενδύοντας περίπου 50 δισ. δολάρια σε αρχικό στάδιο στην Τράπεζα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ πρότειναν αρχικά η νέα Τράπεζα να συνεργαστεί άμεσα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ουάσινγκτον δεν έκρυψε ότι ανησυχεί για τη διαρκώς αυξανόμενη διπλωματική επιρροή που μπορεί να ασκεί μέσω της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας η Κίνα, σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ ζήτησαν σε πρώτη φάση από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα να το «σκεφτούν δύο φορές».