Συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που άνηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατευθύνθηκαν προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντί για ομόλογα του EFSF που προορίζονταν για το σκοπό αυτό, διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το εν λόγω ποσό επεστράφη πρόσφατα στον EFSF με τη μορφή των ομολόγων που δεν είχαν αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα στις 20 Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επιστρέψει το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ έναντι 9,7 δισ. που προβλεπόταν. Συνολικά, η Ελλάδα δανείστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 49,7 δισ ευρώ και αξιοποίησε συνολικά το 40 δισ ευρώ.

Το πρόβλημα, όμως, δημιουργήθηκε γιατί στην αρχή η Ελλάδα είχε δανειστεί 1,5 δισ ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 48,2 δισ ευρώ σε ομόλογα EFSF.

Αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί τα μετρητά και όταν στις 20 Φεβρουαρίου έγιναν οι υπολογισμοί για το τι θα πρέπει να επιστρέψει το ΤΧΣ έγινε λάθος και επιστράφηκαν 10,9 δισ ευρώ, αντί 9,7 δισ ευρώ.

Το ποσό αυτό προορίζεται για να ενισχύσει χρηματοδοτικά το δημόσιο το αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προηγηθεί σχετικές επαφές με τον EFSF προκειμένου να το επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα χρήματα αυτά είναι εφικτό να εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου αλλά η απόφαση για την έγκριση της επιστροφή των κεφαλαίων είναι άγνωστο το πότε θα γίνει.

Ωστόσο από τον EFSF συνδέουν την επιστροφή τους με την πορεία της αξιολόγησης.