Προειδοποίηση για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ που ζητεί επειγόντως μείωσή του, λέγοντας πως ειδάλλως θα χρειαστεί να γίνει χρήση των αποθεματικών της χώρας. 

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας πολύ συντηρητικά», επισήμανε ο Σιλουάνοφ μιλώντας στην Δούμα κατά τη συζήτηση επί των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού. Το «έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ είναι ένα σημαντικό», συνέχισε.

Το υπουργείο Οικονομικών, που τάσσεται υπέρ μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, προσπαθεί να πείσει το Κρεμλίνο να μειώσει τις κρατικές δαπάνες εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις, παράγοντες που μειώνουν δραστικά τα δημόσια έσοδα.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το έλλειμμα, αφού πέτυχε η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών ύψους μόλις 300 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (5 δισ. δολαρίων).

«Αν δεν μειώσουμε το έλλειμμα, τότε αφού θα έχουμε ξοδέψει το αποθεματικό μας, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στην άμεση νομισματική χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, πράγμα το οποίο θα είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο Σιλουάνοφ, εξηγώντας πως έτσι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός (ήδη σε υψηλό 13 ετών) και θα υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στη ρωσική οικονομία. «Το να κατασπαταλήσουμε το αποθεματικό μας πολύ γρήγορα δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.