Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να καταστήσει παράνομη, για τις ελληνικές τράπεζες, την αύξηση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου που διακρατούν, σε μια κίνηση που αποκόπτει ουσιαστικά μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ταλαντευτεί πάνω σε πρόταση που κατέθεσαν οι εποπτικοί μηχανισμοί της Φρανκφούρτης, η οποία πρότεινε να γίνουν νομικά δεσμευτικές οι πρόσφατες προειδοποιήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, να μην αυξήσουν την ποσότητα των εντόκων γραμματίων, όπως ανέφεραν στους δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Πρόσωπο με πληροφόρηση των συζητήσεων ανέφερε πως η απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για την νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε ένα όριο 3,5 δισ. ευρώ για την ποσότητα των εντόκων που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για την λήψη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Οι εποπτικοί μηχανισμοί είχαν στείλει ήδη μια σύσταση στα μέσα Φεβρουαρίου στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να απέχουν από την αγορά επιπλέον ελληνικού χρέους.

Η ΕΚΤ έχει μετατρέψει την σύσταση αυτή σε μια νομικά δεσμευτική προειδοποίηση, εξαιτίας ανησυχίας από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες πως μια από τις ελληνικές τράπεζες αγνόησε την σύσταση.

Η επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, η οποία έχει πλέον αποσταλεί, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να στερεύσει από ρευστό τον Απρίλιο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 11 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια. 

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο έκδοσης των 15 δισ. ευρώ. Πρέπει να μετακυλήσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου και μέρος από αυτά, εκτιμάται πως βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο στους FT.