Καμία απόφαση δεν ελήφθη σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, με κεντρικό αίτημα την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον EFSF/ ESM.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕΤΧΣ και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Νωρίτερα, πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν πως Εξάλλου, πηγές Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

«Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς», πρόσθεσαν.

«Παραγωγική διαβούλευση»

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή διαβούλευση.

«Διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κανένας λόγος να αποδεσμευτούν τα 1,2 δισ. ευρώ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει για την ώρα λόγο να αποδεσμευτούν τα 1,2 δισ. ευρώ από το EFSF, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters.

«Δεν βλέπουμε λόγο να τα αποδεσμεύσουμε», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι ως ασπίδα στη διάρκεια των τραπεζικών stress tests αλλά τελικά δεν χρειάστηκε.

Ο Γέγκερ υπενθύμισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τον περασμένο μήνα, όταν παρέτειναν τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, να μεταφέρουν αυτό το πόσο πίσω στο EFSF στο Λουξεμβούργο όπου θα παρέμενε διαθέσιμο σε περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης κάποιας ελληνικής τράπεζας στο μέλλον.