Ο Μάριο Ντράγκι απέκρουσε τις επικρίσεις ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ αποθαρρύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η Φρανκφούρτη δεν ευθύνεται για την κρίση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, σε ομιλία του στη Βουλή της Ιταλίας σήμερα ανέφερε πως «ορισμένοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί αποθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως έχουμε την αντίθετη άποψη: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις».

Και υπογράμμισε ότι «οι κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν έχουν τηρηθεί επανειλημμένα, θέτοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη υπό πίεση με μεγάλη ένταση», τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες και να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα το εγγυώνται.

Ακόμη, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σήμερα πιο ευνοϊκές από ό,τι τα τελευταία χρόνια», είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που κατατείνουν στο ότι «η ασθενική και ανισόμετρη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να αποκτήσει ισχύ και σταθερότητα».

«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη. Επιμένω στη λέξη "κυκλική", διότι η ανάκαμψη δεν είναι δομική», επισήμανε ο Ντράγκι, υπονοώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η ανεργία.

Παράλληλα, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η Ένωση δεν σχεδιάστηκε ως ένας χώρος στον οποίο συνυπάρχουν διαρκείς οφειλέτες και διαρκείς δανειστές», και τόνισε ότι χρειάζεται έστω μια «κυκλική οικονομική ανάκαμψη» και πως «πρέπει να συνδυαστεί η ανάγκη της αποτελεσματικότητας με εκείνη της πιο δίκαιης κατανομής, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω».

Ακόμη, ο Ντράγκι ενθάρρυνε τις προσπάθειες της Ιταλίας και άλλων χωρών να μειώσουν το ύψος του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που έχει παραλύσει τον δανεισμό και δημιουργεί ένα εμπόδιο για την επάνοδο στην ανάπτυξη, όπως τόνισε.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν ήταν αυτή που δημιιούργησε την κρίση, λέγοντας πως  αυτό που συμβαίνει σε μία χώρα της Ευρωζώνης, επηρεάζει και τις υπόλοιπες.