Δύο εβδομάδες έως την πτώχευση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει αναφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, όπως και στις υποχρεώσεις της χώρας.

«Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να πτωχεύσει η Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι τα χρήματα της Αθήνας επαρκούν έως τις 8 Απριλίου και ότι «μια ημέρα αργότερα η Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τις πληρωμές που έχει μπροστά της η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα 466 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. «Αλλά από πού θα τα βρει; Αυτό είναι ακόμη ασαφές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και το Ελληνικό Δημόσιο επηρεάζουν ο ένας το μέλλον του άλλου. Και αυτό γιατί τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και είναι από τους λίγους αξιόπιστους χορηγούς της κυβέρνησης, ενώ μέσω των εντόκων γραμματίων έχουν αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα το βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος» σημειώνεται. 

Μιλώντας στην SZ, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, τονίζει ότι «η ελληνική Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος δανειστής προς τις τράπεζες και οι τράπεζες είναι ο μόνος δανειστής του Ελληνικού Δημοσίου», κάνοντας λόγο για μια «παράνομη κρατική χρηματοδότηση».

Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τις εκροές δισεκατομμυρίων. Πολίτες και επιχειρήσεις παίρνουν τις καταθέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Και υπογραμμίζει η SZ:

Τα χτυπήματα είναι απανωτά για την Ελλάδα: η άρνηση να δοθεί το 1,2 δισ. του ΤΧΣ και οι άμεσες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα κλίμα ασφυξίας. Τέλος, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ύψος του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν θετικές, τώρα λόγω των οικονομικών επιδόσεων τα δεδομένα έχουν αλλάξει.