Δεν είναι πιθανό η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ούτε εκούσια ούτε ακούσια. Αλλά μπορεί να αναγκαστεί να εισαγάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι αξιωματούχος, με γνώση του ζητήματος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι χωρίς νέα χρήματα, η κυβέρνηση θα ξεμείνει μέχρι τις 20 Απριλίου. 

Η πηγή είπε χαρακτηριστικά:

Σε κάποιο σημείο, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs, δηλαδή τίτλους, που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους. Όμως, στη συνέχεια, τέτοιου είδους τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε ''νόμισμα'' -όπως κι αν λεγόταν- παράλληλα με το ευρώ.

Παράλληλα, εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Τα IOUs δεν θα γίνονταν φυσικά ευρέως αποδεκτά, όπως σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, αρχικά τουλάχιστον, προστίθεται. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

Άλλος αξιωματούχος της νομισματικής ένωσης ανέφερε ότι «αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα».

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Αθήνα στο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλει πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Αθήνα πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω ρέπος -δανειζόμενη χρήματα κρατικών οργανισμών- όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές εβδομάδες ακόμα, ανέφερε πηγή στο Reuters.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup και θα απελευθερωθούν χρήματα, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή» δήλωσε έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της» πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος, με τρίτο, να δηλώνει: «Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν».

Το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα και αναρωτιέται αν θα τις άφηνε να καταρρεύσουν αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα ή αν θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει -εάν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες- να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM.,

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι επιλογές αυτές είναι πολύ θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα...