Νέο φορολογικό νόμο φέρνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων που προτείνει στους θεσμούς, για την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Η πλειονότητα των παρεμβάσεων αφορούν στον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και της φορολογικής διοίκησης, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιβολή φόρων που θα άρουν το προηγούμενο καθεστώς. Στόχος είναι, κυρίως, η μεγάλη φοροδιαφυγή και οι "μεγαλοκαρχαρίες", πάνω στα οποία στηρίχθηκε η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται η σύνδεση των εταιριών με την εφορία και η ένταξη της Ελλάδας σε ένα διεθνές σύστημα πληροφοριών του ΟΟΣΑ, για τον εντοπισμό offshore εταιριών.

ΕΝΦΙΑ, αποδείξεις και πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νέος ΕΝΦΙΑ και περιουσιολόγιο για την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις. Επίσης, η λίστα περιλαβάνει την αύξηση φόρου σε ποτά και τσιγάρα, καθώς και την επιβολή ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο, που δεν αυξάνει ωστόσο την τιμή για τα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενισχύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό θα παράσχει κίνητρα συλλογής αποδείξεων στους φορολογούμενους, με μπόνους και ελαφρύνσεις. Επιπλέον, προωθείται ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, που θα είναι χαμηλός για τα τρόφιμα αλλά και "πλαφόν" με έναν ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Τα νούμερα, ωστόσο, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση εμπλοκής στη διαπραγμάτευση, παραμένει στο τραπέζι η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά με έντονη επισκεψιμότητα και μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό. Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρχει μια ελάχιστη αύξηση σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, όχι όμως στα τρόφιμα και τα αγαθά, ή επιβολή ενός χαμηλού ενιαίου συντελεστή. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα στην τελευταία αξιολόγηση με την προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε αύξηση του ΦΠΑ στο 13% στα νησιά σε όλα τα προϊόντα, με τον κ. Χαρδούβελη να αντιπροτείνει αύξηση μόνο στα ξενοδοχεία. 

Το σημερινό καθεστώς στα νησιά

Ωστόσο, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ισχύει απο το 2011, ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής. Οι περιοχές αυτές έχουν ΦΠΑ 5%, 9% και 16%, οι οποίοι αφορούν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι το καθεστώς φορολόγησης των τουριστικών περιοχών είναι ιδιαιτέρως ευνο'ι'κό, σε πολλές περιπτώσεις, το όφελος δεν μετακυλίεται στον καταναλωτή. Η λογική του μέτρου ήταν να φορολογούνται χαμηλότερα τα ξενοδοχεία, τα αγαθά και η παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχουν ελκυστικές τιμές και να αυξηθεί ο τουρισμός.

Στην πράξη αυτό δεν έγινε ποτέ, κυρίως στα "κοσμοπολίτικα" νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, για τα οποία γίνεται λόγος τελευταία. Δηλαδή, οι τιμές στη διαμονή και την κατανάλωση αγγίζουν συχνά τα όρια του εξωφρενικού, ενώ την ίδια ώρα είναι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής! Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μύκονο το 2014, ο στόχοα είσπραξης φορολογικών εσόδων ήταν μειωμένος κατά 33,8% (5,95 εκατ. ευρώ), ενώ η τουριστική κίνηση αυξημένη κατά 39%.   Αντίστοιχα, σε Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Νάξο τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 2 εκατ., 1,01 εκατ., 3,4 εκατ., 2,6 εκατ. και αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές, παρά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και την υψηλή επισκεψιμότητα, η φοροδιαφυγή διατηρείται σε αξιοσημείωτο επίπεδο.