Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν οι μηνιαίοι στόχοι του προϋπολογισμού, στο σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός τρέχοντος έτους εκτελείται, σύμφωνα με τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων προϋπολογισμό του 2015. Οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν, βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία», επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το τελικό ύψος του θα συμφωνηθεί, αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, για το δημοσιονομικό στόχο και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από το στόχο του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, ο οποίος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης κατά 2,9% για το 2015 (πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2014) που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και οι βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές θα αναθεωρηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου οικονομικής πολιτικής.

«Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις του 2015, έχει αναθεωρήσει (σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις) το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στο 2,5% για την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο κ. Βαρουφάκης και σημειώνει ότι οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης βασίζονται στο ΑΕΠ, όπως αυτό υπολογίζεται σε «σταθερές» τιμές το οποίο σημαίνει ότι, σε περιβάλλον αποπληθωριστικό, το ΑΕΠ φαινόταν να ανέρχεται όταν, στην πραγματικότητα, μειωνόταν σε τιμές αγοράς (ονομαστικές τιμές).

Επιπλέον, σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καθοριστεί, αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015.