Διαμάχες και τεντωμένα νεύρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλεί το ελληνικό ζήτημα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο διχασμός έχει προκληθεί από την πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΚΤ, (SSM), να απαγορευθεί στις ελληνικές τράπεζες η αύξηση του χαρτοφυλακίου τους εντόκων γραμματίων του δημοσίου, 

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Τα νεύρα τεντώνονται στην ΕΚΤ για την Ελλάδα, καθώς οι υπεύθυνοι για την εποπτεία ενοχλούν τους κεντρικούς τραπεζίτες», σημειώνει ότι η πρόταση του SSM θεωρήθηκε από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες ως μία άγαρμπη παρέμβαση στην πολιτική της ΕΚΤ, που απειλεί να αναστατώσει τη μετρημένη στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου της για την αντιμετώπιση της αναταραχής στην Ελλάδα.


Επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως οι υπερβολικά αυστηρές εντολές στις τράπεζες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ελληνική αναταραχή. Αν και η πρόταση αυτή του SSM πέρασε τελικά με τη δεύτερη προσπάθεια και με μικρότερο βεληνεκές, «η διαμάχη υπογραμμίζει μία ένταση που υποβόσκει εντός της ΕΚΤ», σημειώνει το Bloomberg.

Πέντε μήνες μετά την καθιέρωση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να βρουν τρόπο να ευθυγραμμίσουν τους δύο βραχίονες της πολιτικής της -τη νομισματική πολιτική με την πολιτική εποπτείας- για να αντιμετωπίσουν την ελληνική αναταραχή και να διαμορφώσουν ένα υπόδειγμα για την αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών αναταραχών, αναφέρει το Bloomberg.

Η αυστηρότητα και η περιπλοκότητα της προσέγγισης της ΕΚΤ όσον αφορά την προσέγγιση έναντι της Ελλάδας έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους πολιτικούς της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα, καταγράφοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «η ΕΚΤ κρατά ακόμη τη θηλιά στο λαιμό μας».