Το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας διευκολύνει την καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού, Eldorado Gold να πληρώνει λιγότερους φόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα ολλανδικού ιδρύματος, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com.

Το Κέντρο Έρευνας Πολυεθνικών Εταιρειών (Centre for Research on Multinational Corporations) αναφέρει στην έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα, ότι η χώρα μας έχασε έσοδα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, κάνοντας λόγο για ειρωνεία.

Η Eldorado Gold διατηρεί 12 θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία, με περιουσιακά στοιχεία 2 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά μόνο μία εξ αυτών έχει υπαλλήλους (τρεις) αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμα, ότι ενώ η φοροδιαφυγή είναι παράνομη, η φοροαποφυγή δεν είναι. Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι υπό αυστηρό έλεγχο πλέον, μετά το σκάνδαλο Luxleaks.

Ολλανδός βουλευτής, από το κόμμα των Σοσιαλιστών, είπε στην ολλανδική εφημερίδα NRC ότι αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. «Η Ελλάδα χρειάζεται την Ε.Ε. ώστε να βάλει τάξη στο σύστημα συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων. Ένα κράτος-μέλος όπως η Ολλανδία δεν θα πρέπει να βοηθά τις πολυεθνικές να κάνουν το αντίθετο» τόνισε ο Άρνολντ Μέρκις.