current views are: 1

30 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:29

Στο Brussels Group η ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων – Τι περιλαμβάνει

Την πλήρη λίστα με τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που προτείνει  η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε στο Brussels Group ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Δημοσίευση 13:29’
αρθρο-newpost

Την πλήρη λίστα με τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που προτείνει  η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε στο Brussels Group ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Την πλήρη λίστα με τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, έστειλε στο Brussels Group ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ προσδοκά την είσπραξη 725 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων του εξωτερικού.

Στη λίστα περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα, η πάταξη της μη απόδοσης ΦΠΑ, από την οποία αναμένονται έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι διαγωνισμοί για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών για έσοδα 350 εκατ. ευρώ, 600 εκατ.  ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, 300 εκατ. από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, και 270 εκατ. από τη λοταρία αποδείξεων. 
 
Στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων εμπεριέχεται, παράλληλα, το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού για έσοδα 250 εκατ. ευρώ, η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων για 225 εκατ. ευρώ και οι νέες άδειες για το ηλεκτρονικό στοίχημα για έσοδα 200 εκατ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ακόμα, ότι η λίστα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των 14 αεροδρομίων, του ΟΔΙΕ. Προβλέπονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, ποσό για το 2015, κατά 700 εκατ. χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει παραδοθεί στους θεσμούς, το ελάχιστο ποσό εσόδων που μπορεί να προσδοκάται είναι 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στη καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εισπράξεις να υπερβούν και τα 4 δισ. ευρώ.
 
Στην επιστολή περιλαμβάνονται και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα λέει «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση ΦΠΑ στον τουρισμό τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου, στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως και σε νέα μείωση των μισθών.
 
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις (με κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (με κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ ( με κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).
 
Οι δημοσιονομικοί στόχοι, προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% του ΑΕΠ ίσως και στο 1,5%, ανάπτυξη στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.
 
Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5%, και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.
 
H κυβέρνηση αναφέρει ακόμα οκτώ νομοσχέδια που προβλέπουν την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
2) Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεων των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.
5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6) Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7) Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
8) Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ακόμη, εξετάζεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απορρίπτονται περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).
 
H κυβέρνηση ζητά να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.
 
Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ-EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.
 
 

σχετικα αρθρα